„Választási krumpli" lett a többször elhalasztott, utólagos kútengedélyezésből

ugytudjuk.hu 2020-11-29 14:16:17
Évek óta ott lebeg a pallos az ország kiskerttulajdonosai, háztáji gazdálkodói fölött, mivel jogszabály kényszerítheti őket a fúrt és az ásott kutak utólagos engedélyeztetésére. Ennek ára a körülményektől függően 50-150 ezer forint körül mozoghat.

De ennek most vége! Ugyanis megjelent a parlamenti színen egy „éjféli cowboy", aki rendszerint ebben a misztikus időben terjeszti be javaslatait. A jóember figyelme ezúttal kitért a falusi kutak problematikájára is. Hősünket Semjén Zsoltnak hívják, amúgy miniszterelnök-helyettes, szóval ő nyújtotta be november 10-én a „Vízgazdálkodásról szóló 1995 évi LVII törvénymódosításról" címet viselő törvényjavaslatot (karantén-intézkedések gyűrűjében).

Mielőtt rátérnénk a változásokra, idézzük fel a múltat. Lapunk korábban részletesen foglalkozott a témával. Megírtuk, hogy több százezer ingatlantulajdonost érinthet az engedély nélküli, de korábban ehhez nem kötött működő fúrt, vagy ásott kutak utólagos engedélyeztetése.

Arra is kitértünk, hogy az uniós eredetű jogszabály végrehajtását az Orbán-kormány már másodszor halasztja el. Nem éppen véletlenül. Ha azt vesszük, hogy az engedélyeztetés egy kispénzű, de több tízezres nyugdíjas réteget érint, amely javarészt hű Fidesz-szavazó, akkor már érthető az orbáni dilemma: milyen mélyre ássunk e témában?

Fotó: Agroinform

Tudni kell, hogy 1992 előtt nem volt szükség engedély, illetve bejelentés a kútfúráshoz. Aztán ez változott, mégpedig eléggé homályos utalásokkal. Volt, aki uniós elvárásokra hivatkozott, mintegy előre áttolva a felelősséget Brüsszelre. Ezzel összefüggésben nyilatkozott lapunknak dr. Ipkovich György, aki szombathelyi polgármesterként gyakran utazott Brüsszelbe és vett részt regionális tanácskozásokon.

„Ismerem az uniós gyakorlatot. Ez alapján mondhatom, hogy egy ilyen horderejű ügyhöz biztosan csatol pénzt, azaz támogatást is. Amikor majd élesedik a jogszabály, fontos lesz ezt a szempontot is vizsgálni. Meg kell nézni, hol van uniós pénz?"

 A többször halasztott, végül a 2020. december 31-ig szóló türelmi időt is meghosszabbították a kormánypártiak, mégpedig 2023. december 31-ig. Ez nyilvánvalóan politikai döntés volt, hiszen a 2022-es választások előtt nem akartak kedvezőtlen hangulatot kelteni maguk ellen a vidéki szavazói bázisaikon. A kormányzati kommunikáció óriási pénzekért naponta méri a közhangulatot, így érzékelték a vidékiek elégedetlenségét is.

Léptek hát. Ennek nyomán az új kútjogszabály kimondja, hogy az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem lesz szükség engedélyre. Ezzel egy időben a jogszabály rendelkezik az engedély nélkül létesített, már meglévő kutakról is. Ez esetben „kútamnesztiát" hirdet, itt sem kell engedély.

Megkérdeztük dr. Ipkovich Györgyöt, mit szól a változtatásokhoz? „Ha azt veszem, hogy több százezer kutat és rengeteg vidéki, elszegényedett embert érint, megkönnyítve dolgukat, helyeslem. De az ördög mindig a részetekben van. Érdemes például arra is figyelni, hogy az amúgy is kifogyóban lévő vízkészleteinket ez a módosítás, adminisztratív könnyítés mennyiben veszélyeztetheti?"

Az ügyben már többen megszólaltak, közte Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrár-kampály felelőse. Aki a Népszavának azt mondta, hogy „Morzsákat dobott a kormány a kistermelőknek a valódi, érdemi támogatás helyett. A gyakorlat azt mutatja minden kormánypropaganda ellenére, hogy a támogatások nem a kisemberekhez, hanem a Fidesz-közeli oligarchákhoz jutnak el".

Rodics Katalin szerint az oligarchák járnak igazán jól a módosításokkal

Fotó: Greenpeace

A klímavédők szerint a legnagyobb baj az a törvénnyel, hogy nem differenciál a különböző talaj, illetve vízkészlet-viszonyok mentén, így a felszín alatti készletek kifogyása felgyorsulhat.

Tény, hogy a falvakban most sokan sóhajthatnak fel – egy gonddal kevesebb. Nem kell a kutakat álcázni, eltakarni, netán betemetni. Ilyen szempontból üdvözölhető a módosítás, csak az a fránya krumpli íz ne lenne a szánkban... 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.