SZFE: Dokumentumfilm készül az egyetemfoglalásról

Székely Zoárd 2020-12-01 18:15:03
Kíváncsian várjuk a végeredményt.

Dokumentumfilmet készít az SZFE blokádjáról az egyetem dokumentumfilmeseiből álló csapat, mely a kezdetektől rögzíti az eseményeket. A filmnek nem lesz sem főhőse, sem rendezője, és közösségi alapon készül – írja a Magyar Narancs.

„Augusztusban, az egyetem elfoglalása előtt már forgattunk a nyári szabadegyetemen, akkor Dér Asia és Fuchs Máté gyűjtötte egybe a csapatot. Ott voltunk az első fórumokon, de az augusztus 31-ei egyetemfoglalással lett igazán intenzív a dolog. Gyorsan megalakult egy kb. 10 fős csapat, hogy mindent rögzítsünk, amit lehet. Hamar rájöttünk, hogy ezt a dokumentumfilmet csak közösségi alapon lehet elkészíteni"

– mondta Haragonics Sára dokumentumfilmes, az SZFE doktori hallgatója. Eleinte az volt a terv, hogy választanak néhány szereplőt, akiket főszereplőkként követnek majd, ám végül rájöttek, hogy ez így nem fog működni.

„Két nap forgatás után rádöbbentem én is, hogy ezt nem lehet, nem emelhetünk ki senkit, még egy osztályt sem így, valami mást kell kitalálnunk. Akkor fektettük le a két legfontosabb szabályt: maga a közösség lesz a főszereplője a filmnek, nem lesz egy darab rendező, hanem mi is együtt, bázisdemokratikus alapon alkotunk. Ez volt az egyetlen működőképes és őszinte megoldás annak érdekében, hogy az egyetemfoglalás szellemiségéhez passzoljon a film"

– tette hozzá Körösi Máté dokumentumfilmes, az SZFE frissen diplomázott hallgatója.

Jelenleg tizenhat terabyte-nyi, vagyis több száz órányi anyaguk van, rögzítették a nyilvánosság előtt és a zárt ajtók mögött zajló eseményeket egyaránt, az egyetemfoglaló közösség életét, és még most is folyamatosan rögzítik a történteket. A vágás a megszólalók szerint fokozottan nehéz lesz, hisz azt is demokratikus alapon szeretnék megoldani, de már erről is vannak elképzeléseik.

Haragonics Sára kifejezetten a részvételi filmezéssel foglalkozik, ezen belül is azzal, hogyan kommunikálhat egymással a film segítségével két olyan távoli csoport, mint a fővárosi középosztálybeli kamaszok és a kis faluban élő, roma kisebbséghez tartozó diákjai. Szerinte az egyetemen készülő film végül leginkább egy olyan alulról szerveződő, demokratikus közösség alakulásáról fog szólni, amelyik arra szövetkezett, hogy képviselje a saját igazságát.

„A kezükbe adjuk a kamerát, és egymásnak készítenek filmet, így kezdődk a kommunikáció. Ez a film nekem lecke arról, mit jelent közösségben élni és együtt cselekedni“

- húzza alá a rendező.

 

Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.