Örömhír a lapozgatós-kockadobós egyéni fantasykönyvek szerelmeseinek: idén újraindult a Kaland, Játék, Kockázat

Papp László Tamás 2020-12-01 20:34:00
Az Allansia bérgyilkosait és a Veszedelem kikötőjét olvastuk nemrég a Chameleon Comix Fighting Fantasy sorozatából.

Nemrég írtam kamaszkorom 1989-ben a Kaland Játék Kockázat sorozatban megjelent lapozgatós-kockadodós kultművéről, az Országút harcosáról. A kötet szerzője, Ian Livingstone az elmúlt években két új alkotással rukkolt elő, melyek idéntől magyarul is hozzáférhetőek.

Az országút harcosa - gyermekkorom kedvence, amit járvány idején borzongató élmény újraolvasni

Aki a rendszerváltás idején volt 12-13 éves kiskamasz, tutira ismeri a Rakéta Könyveknél a Kaland Játék Kockázat-sorozatban megjelent lapozgatós könyveket. (Melyeknek időközben az online verziója is kijött.) A legtöbb mű a Steve Jackson-Ian Livingstone szerzőpáros közös alkotása, s a fantasy műfajába tartozik. Mint például a Tűzhegy varázslója, a Gyíkkirály szigete vagy Káosz fellegvára.

Az Allansia bérgyilkosai fantasythriller, mely annyiban hajaz a sorozat klasszikusára, a Gyíkkirály szigetére, hogy ez is egy víztől körülzárt földdarabon, a Kígyó-szigeten játszódik. A senki nem az, akinek látszik helyzetére épül a cselekmény.

Fotó: facebook.com/kameleonkomix

„Fogadásból vállaltad el a kihívást, hogy életben maradsz a hírhedt Kígyó-szigeten. Ám a legrosszabb rémálmaid válnak valóra, amikor pont a te fejedre tűznek ki busás vérdíjat. Vadászból hirtelen űzött vaddá válsz. Hamarabb kell megtalálnod a rád küldött bérgyilkosokat, mint hogy azok kapnának el téged. De vajon kik lehetnek ők? Hol rejtőzhetnek? Bárki bérgyilkos lehet, akivel utad során összehoz a sors… Ne bízz hát senkiben!” – írja a borítószöveg. Nem akarom a spoilerezés minősített esetét produkálni, de a végkifejlet Möbius-szalagként visszaröpít a könyvsorozat hőskorának egyik cselekményszálába.

Nosztalgikus pillanatokat élhetnek át azok is, akik a Veszedelem kikötője háttértörténetébe olvasnak bele. Szó esik ott Szukumvit báró Halállbabirintusáról, mely a Kaland Játék Kockázat rajongóinak ugyancsak alapmű. Tehát a művek visszautalnak a rendszerváltáskor indult, a '90-es évek kamaszait lenyűgöző, a Rakéta Könyvek által gondozott sorozatok cselekményére. Más okból is érdemes amúgy a szülőnek gyereke kezébe adni ilyen lapozgatós meseregényeket. Ezeknek lényege ugyanis, hogy folyton döntési helyzetekkel szembesül az olvasó.

A főhős - aki te magad vagy - egy rövid, bevezető háttértörténet után, a küldetés teljesítése során dilemmaszituációkba kerül: merre induljon, melyik ajtón lépjen be, kiigya-e a serleget, amit felé nyújtanak, megbízhat-e a felé tartó idegenben, harcba bocsátkozzon vagy kitérjen előle? A különböző lényekkel, teremtményekkel vívott csaták kockadobással, az ügyesség-, életerő-, és szerencsepontok függvényében dőlnek el.

Fotó: facebook.com/kameleonkomix

Vagyis egy kamasz szórakozva, izgulva tanulhatja meg: az önmagunk választotta cselekményszálaknak következményei vannak, a dolog kihat az életünkre. Ian Livingstone művei persze képzeletbeli világban játszódnak. Az egyetlen kivétel a 2022-es közeljövőben (közeljelenben) zajló Országút harcosa. Illetve sajátosan hibrid, "trazitmű" a Livingstone szerzőtársa, Steve Jackson által írt Elátkozott ház. Ott a mi létező világunkból kerül át a főhős (aki ugyebár mi vagyunk) egy démoni univerzumba. Lásd a borítószöveget:

„Autód lerobban az országúton, a zuhogó esőben. Örülsz, hogy menedéket találsz egy közeli rozoga házban. Mikor belépsz, még nem tudod, hogy életed legszörnyűbb, legvérfagyasztóbb kalandja vár rád. Az Elátkozott házban a fekete mágia ördöggel cimboráló mesterei, a Pokoltűz Démonai emberáldozatra készülnek… Eddig még egyetlen arra tévedt földi halandó sem úszta meg élve… Persze ha nem félsz, viszont elég erős, ügyes és szerencsés vagy, Te leszel az, aki legyőzi az Elátkozott ház ördögi, elvetemült urát!”

De adtak már ki olyan útválasztós könyvet is, mely a legéletszagúbb valóságban játszódik a címoldaltól a hátsó borítóig. 2004-ben, a Jonathan Miller Kft. gondozásában jelent meg a Cigánylabirintus. „Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz, és tőled függ, hogy alakul az élete... Intézetben nevelkedtél Vas megyében. Egy augusztusi reggelen gördül be veled a vonat a keletibe. Összespórolt vagyonkád a zsebedben. 18 éves vagy, és erre a pillanatra vártál egész életedben. A döntés innentől a te kezedben van. Játsszál és vigyázz: Biztos hogy nem úszod meg szárazon! Érezni fogsz, félni, reménykedni, elbukni és talán talpraállni” – indul a történet.

S miért ne lehetne ugyanígy lapozgatós politikai krimi? Az oligarchák és autokraták világában játszódó interaktív kockadobós mese? A főhős politikus, köztisztviselő vagy újságíró, akinek minden oldal elolvasása után döntenie kell: aláveti magát a rendszer szabályainak, belülről próbálja felülírni azokat - vagy egyenesen kilép belőle? Utóbbi esetben persze az is előfordulhat, az is meg kell fontolnia, kiigya-e a neki kínált vodkáspoharat, mert akár polónium 210 vagy novicsok is lehet benne.

Visszatérve könyvajánlónk tárgyára: újabb örömhír a ragongóknak, hogy a Kaméleon Komix Facebook-oldala szerint: „A jövő év első felében adjuk ki Ian Livingstone-tól a Return to Firetop Mountaint (a jó öreg Tűzhegy varázslója folytatása!” Nem tudom, a többi hajdani kamasz miként van ezzel, de nekem személy szerint a Tűzhegy varázslója a kedvencem, így aztán várom a folytatást rendesen.  

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.