Adóemelésből adócsökkentést varázsolt a győri polgármester

Pintér Bence 2020-12-02 17:47:49
A kormány rendelete miatt úgy tűnik, hogy az építményadó emelése elmarad, de a bevezetett kedvezményeket megtartják.

Reggel két egymással összefüggő hírt írtunk meg. Az egyik az, hogy egy november 30-án kelt győri polgármesteri rendelet szerint a városban négyzetméterenként 900 forintról 2000 forintra nő az építményadó azon ingatlanokra, amelyeket nem magán-, hanem üzleti célra használnak. Ez egy úgynevezett adóemelés. A másik hír az, hogy egy december 1-jén kelt kormányrendelet szerint az önkormányzatok 2021-re nem növelhetik a helyi adókat. Ez alapján első blikkre már Dézsi Csaba András győri polgármester egy nappal korábbi adórendelete sem lehet érvényes a kihirdetett formában.

Ennek kapcsán két kérdést küldtünk a városházának: az első arról szólt, hogy vonatkozik-e a kormányrendelet a polgármesteri rendeletre, magyarul továbbra is áll-e, hogy 900 forintról 2000 forintra nő az építményadó azok számára, akiknek fizetniük kell; a második pedig arról, hogy hogyan értékeli Dézsi polgármester a kormányrendeletet, ami alapján gyakorlatilag befagyasztották a jövő évi önkormányzati bevételeket.

A kérdéseinkre választ nem kaptunk, ehelyett jött egy  közlemény, amiben a polgármester a kérdéseinkre nem reagált direktben, de egy szépen kivitelezett fordulattal az adóemelésből olyan adócsökkentést varázsolt, amit mintha csak tervezett volna a város. A trükk lényege, ha jól értjük a szövegből – amit a cikk végén teljes terjedelmében is közlünk – hogy

a kormány rendelete miatt a helyi adórendelet adóemelős szekciója el fog maradni, de az ott hozott kedvezményeket megtartják, ezáltal pedig valóban kevesebb embernek kell majd adót fizetni, mintegy 200 millió forinttal csökken majd az adó mértéke.

Ezután hat pontban cáfol és emel ki a közlemény olyan dolgokat, amelyeket senki sem állított, így korábbi cikkünkben mi sem: például hogy a lakosság adóterhei növekednének, hiszen reggeli cikkünkből is kiderül, hogy csak az üzleti céllal használt építmények adója növekedett volna a duplájára. Sajnos a közleményből az viszont nem derül ki, hogy Dézsi polgármester mit gondol a kormány döntéséről.

A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Újabb adócsökkentés Győrben 2021-től

Magyarország Kormánya december 1-jén megjelent rendelete értelmében természetesen Győrben sem kell senkinek jövőre magasabb helyi adót fizetnie, mint 2020-ban. Ellenben, a több mint 200 millió forint értékben tett adókedvezményeket alkalmazni fogjuk, amelyeket 2020. november 30-án rendeletben kihirdettem.

Meggyőződésem, hogy Győr városa akkor, amikor a megyei jogú városok közül eddig egyedüliként adócsökkentést jelentett be a jövő évtől, példát mutat abban, hogy nem csak a vállalkozásokat, hanem a magánszemélyeket is segítjük a jelenlegi lehetőségekhez mérten adóelengedés formájában.

A Győrben 2021. január 1-től alkalmazott adóváltozások lényege:

1. Teljesen megszüntettük a magánszemélyek nem üzleti célra használt ingatlanjának építményadóját.
2. Ezentúl a lakások és garázsok után azon magányszemélyeknek sem kell adót fizetniük, akik lakhatási, vagy autótárolási célra adják tovább bérbe.
3. Az adómentesség bevezetésével a lakásbérlők helyzetét és a parkolási helyzetet is javítani kívánjuk.
4. Győrben a legalacsonyabb az iparűzési adó mértéke, ami 1,6 százalék, a megyei jogú városok között szinte adóparadicsom vagyunk.
5. Nem emeltünk és nem vezettünk be olyan adót, ami a lakosság terheit akár 1 forinttal is megnövelné.
6. Új adónemet sem vezettünk be.
 

Dr. Dézsi Csaba András

polgármester”

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.