Megállíthatatlanul zsugorodik a Vas Népe és a Kisalföld is

Bazsó Bálint 2021-05-18 10:21:00
Folytatódott a megyei napilapok évek óta tartó zuhanása. Hiába a kormánypárti hátszél és a végtelen pénz, nem akar megállni a folyamat.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfő délután közzétett gyorsjelentéséből kiderült, hogy 2021 első negyedévében sem állt meg a hazai nyomtatott sajtó zsugorodása. Ugyanez igaz a kormányközeli Mediaworks befolyása alatt megjelenő megyei lapokra - derül ki a Magyar Hang cikkéből.

Mint írják: az elmúlt negyedévben a legtöbben, csaknem 3 és fél százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 órától pártoltak el, így ezért a lapért már csak 5 543 olvasó fizet. Hasonló mértékű, 3,16 százalékos esést regisztrált a Délmagyarország is, ez 615-tel kevesebb vevőt jelent, de még így is fogy belőle 18 819 példány. 

Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített, ez pedig azt jelenti, hogy a 2018-as választások óta 105 407 fizető vevővel van kevesebb (ennek ellenére még mindig 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, vagyis a kormánypártok központilag szerkesztett propagandája így is nagy arányban jut el a célközönséghez). 

A Kisalföld az elmúlt három hónapban 838 olvasót vesztett, ami csaknem 3,5 százalékos veszteség. Az egykor az egyik legjelentősebb megyei lapnak számító újság 2018 óta elvesztette vásárlóinak csaknem 30 százalékát, egészen pontosan 14 375 olvasót. 

Nem áll jobban a Vaol.hu sem. Ők három hónap alatt 2,7 százalékos visszaesést produkáltak (337 elvesztett olvasóval), 2018 óta ezzel összesen 21 százalékkal zsugorodott a kormánypártok helyi sajtóterméke, ami 6814 olvasót jelent. 

Fotó: Farkas Bazsi

A nyomtatott sajtó zsugorodása természetesen országos tendencia: A magyar nyomtatott sajtó legnagyobb zuhanását a 168 óra volt kénytelen elszenvedni  (6 112 darab értékesített példányszámról csökkent 5 216-ra, miközben 2017 első negyedévében még több mint 12 ezer aktív vásárlója volt), a HVG és a Magyar Demokrata satagnál, a Népszava negyed év alatt a meglévő olvasói 3,3 százalékát vesztette el, a megyei lapokhoz hasonlóan szintén Mediaworks által kiadott Nemzeti Sport pedig vásárlói 4,6 százalékát.

Titkosították a Vas Népe eladási adatait

Az utolsó előtti pillanatban, azaz szeptember 29-én tette közzé éves beszámolóját a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában lévő MediaWorks Zrt. - írja az Átlátszó. A beszámoló szerint a cégbe tavaly szeptemberben olvadt be az egykor Andy Vajna tulajdonában álló Avalue Befektetési Kft., az Inform Média Lapkiadó Kft., a Juhász Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a K4A Lapkiadó Kft., a szintén egykori Vajna-tulajdon LAPCOM Zrt.

Ritka kivételek egyiket a Nők Lapja, amely enyhén nőtt, miközben a Kiskegyed jelentős, közel tízezres példányszám-esést regisztrált.

Bulvárban sem állnak jól a kormánypártok, itt ugyanis a Mediaworks könyvelheti el a legnagyobb veszteséget: a Hot! magazin 8,6 százalékot zuhant, és most 42 983 példányt értékesítenek belőle.

A Blikk 2,6 százalékot csökkent (56 405 példány fogy naponta), a Bors 2,8 százalékot (32 168), a két Centrál médiacsoportos bulvár közül pedig a Best esett nagyobbat (6,6 százalékot, 46 094 példányig), a Storyból jelenleg 100 075 darabot adnak el hetente.

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.