Ha nem lenne járványhelyzet, most sziporkázna igazán a magyar film

ugytudjuk.hu 2021-05-03 09:26:00
Egyszerre három jelentős évfordulót ünnepelünk.

Nagy napjait éli idén a hazai filmgyártás: éppen 120 éve, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar mozgóképet az Uránia Tudományos Színházban. Mégpedig erősen szombathelyi vonatkozással, hiszen a film egyik főszereplője az itt született díva, kora erotikus szimbóluma, Márkus Emília volt.

Márkus Emília is szerepelt az első magyar mozgóképben, A táncz-ban.

Ugyancsak pezsgőbontásra ad alkalmat, hogy a magyar hangosfilmgyártás is jubilál. Éppen 90 évvel ezelőtt, 1930. április 29-én indult el, mégpedig a budapesti Corvin Filmgyár Gyarmat utcai telepén. Jávor Pál volt a főszereplője A kék bálványnak, amit aztán hivatalosan szeptemberben tűztek műsorra. A film bukás lett és a készítők elkeseredtek.

De aztán minden helyre jött. Ősszel áttörést értek el filmeseink a Hippolyt, a lakáj című, máig élvezhető és sikeres mozival. Kabos Gyula és Csortos Gyula nem csak vitte a hátán a sztorit, de le is ültetett a vászon elé tízezreket. Szinte pillanatok alatt kivégezte a némafilmezést (lettek is ebből színészi tragédiák, mert több, addig imádott sztárról derült ki, hogy selypít, fejhangon beszél, vagy erős a tájszólása).

Az első sikeres hangosfilmünk a Hippolyt, a lakáj volt.

A harmadik évforduló pedig a magyar film egyik kimagasló és egy egész korszakot meghatározó rendezőjéhez, Jancsó Miklóshoz fűződik. Idén lenne 100 esztendős a nemzetközi porondon az egyik legismertebb magyar művész, akit 2014-es halála óta a hallgatás csendje vesz körül, méltatlanul.

Kibontva a történeteket: A táncz nagy színészei között találjuk Márkus Emílián kívül Blaha Lujzát, Fedák Sárit is. Tizennyolc jelenetben dolgozták fel a műfaj történetét, Fedák Sári például facipős japán táncot adott elő, Blaha Lujza csárdást táncolt. A forgatókönyvíró Pekár Gyula az 1896. évi párizsi világkiállítás hasonló előadásából merítette az ihletet.

Jelenet A táncz című, megsemmisült filmből.

Az operatőri és rendezői munkát Zsitkovszky Béla vállalta, aki eredetileg fényképész volt. Egy vetítőgépet alakított át kamerává, amellyel az első felvételeket készítette a mai Uránia filmszínház épületének tetőteraszán. A zenét Kern Aurél szerezte.

Az első jelenetet a szombathelyi Márkus Emíliára bízták (Salome tánca), aki „igen vonzón" oldotta meg a feladatot. Ám elsőre nem sikerült rögzíteni a jelenetet, mert a szalag elégett. Így az első történelmi újraforgatás is megesett...

Jancsó Miklós rendez.

Az 500 méter hosszú film sajnos nem maradt fenn, csak fotóink vannak róla. Rossz hír az is,  hogy a magyar némafilmek és az 1945 előtt készült hangosfilmek közül a legtöbb megsemmisült, elkallódott, elégett a háborúban.

Az első „igazi" hangosfilm, A kék bálvány egy birtokát elvesztő, kétségbeesésében Amerikába kivándorló, majd egy szerencsés fordulattal hazatérő báró történetét mesélte el. A művet a kritika a hollywoodi filmek gyenge utánzatának minősítette, elbukott.

Drahota Andrea a Még kér a nép című filmben.

Pár hétre rá került a moziba a Hyppolit, a lakáj, amelyre tódultak az emberek. Egy másik siker, a Meseautó a vígjáték felé tolta a gyártást, ez lett a kor meghatározó, exportképes műfaja.

Ha már megidézzük a műfaj meghatározó pontjait, nem hagyhatjuk ki Radványi Gézát sem. A színes filmtechnikát ugyanis ő alkalmazta először, méghozzá 1941-ben, A beszélő köntösben. A művet fekete-fehérben forgatta, ám három, egyenként tízperces színes betéttel is operált. Az élmény hasonló lehetett ahhoz, mint amikor a magyar tévénézők először láttak színes adást...

Jellegzetes Jancsó-motívum (Égi bárány).

Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, de már hét éve eltávozott közülünk. Amit ránk hagyott, az felmérhetetlen szellemi kincs. A részben román származású családban született ifjú 1951-ben diplomázott, majd rögtön a lecsóba csapott. Már induláskor olyan filmeket forgatott, mint A harangok Rómába mentek, vagy a nemzetközi figyelmet kapott Oldás és kötés.

Később munkássága kiteljesedett, leforgatta a Fényes szeleket, a Szerelmem, Elektrát, a Csillagosok, katonákat. Majd jött a Cannes-i győzelem, vele a világsiker, a máig műsoron tartott Szegénylegények. Tulajdonképpen ezzel a filmmel lépett ki a nemzetközi porondra a Kádár-rendszer kontrollja alatt működő filmgyártásunk.

A Szegénylegények híres, vesszőzéses jelenete.

Jancsónak volt egy szakmai-művészi specialitása, amellyel iskolát teremtett. Ő dolgozta ki és alkalmazta elsőként filmjeiben a belső vágást. Ami egy több perces, hosszú snitt volt, így a felvételt csak bonyolult kamera-mozgatással lehetett kivitelezni. Ezért is nézett ki egy-egy Jacsó-film forgatásának helyszíne úgy, mint egy kisebb vasúti pályaudvar... Ugyanis a kamerákat kocsikra szerelték, síneken mozgatták.

A jeles évfordulók enyhíti szomorúságunkat az üres termek és fehéren maradó vásznak láttán. A reményünk is egyre erősebb. Talán leküzdjük a rémálmot, újraindulnak a gépek, amelyek aztán pergővé varázsolják az álló képkockákat.

A Körhinta emlékezetes jelenete Törőcsik Marival és Soós Imrével.

Csak már nem celluloidon, hanem számítógépre letöltve, újra járva a mozizás örök „tánczát". 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.