Segítség helyett már a tanárok saját számítógépén, személyes adataik között turkálna a magyar állam

Bazsó Bálint 2021-03-24 17:38:48
Nemcsak elvárja, hogy a pedagógusok a saját pénzükön vett számítógépeken és a saját pénzükön vett szoftvereken tanítsanak, de segítség helyett mindent és mindenkit ellenőrizne a magyar állam. De vajon van-e hozzá joga?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pontosan ez történik most, amely egy meglehetősen aggasztó megállapodástervezetre bukkant.

"A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék – holott igazából az intézmény által biztosított eszközök esetén sem feltétlen kellene ezt megengedni nekik."

- áll az érdekvédelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csakhogy olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól, ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. 

A szakszervezet szerint "egyértelmű, hogy ezért is készült ez az egyedi megállapodás."

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Kásler alkalmatlan

Nemrég érkezett szerkesztőségünkhöz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleménye, amelyben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének parlamenti válaszaira ragáltak. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük: Kásler, a nagy nevettető Más körülmények között talán nevetnénk is, így azonban csak egyre dühösebbek leszünk.

Digitális tanrend, online oktatás? Nem probléma, hisz van a tanárnak laptopja

A PDSZ szerint a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. 

"Annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért, hogy azt a PDSZ minden lehetséges fórumon követelte is." 

Nos, úgy tűnik, hogy bár a tanárok többsége semmilyen segítséget nem kapott az eszközbeszerzésre, a kíváncsi és mindenható magyar állam már nagy kedvvel kutakodna a pedagógusok után:

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja ugyanis, hogy kiköti:

„A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.”

Ez gyakorlatban azt jelenti - hívja fel a figyelmet a PDSZ - hogy

"Nem csak a munkáltatótól használatba kapott, de a saját, magántulajdonú eszközeinken is ellenőrizhet bennünket a munkáltató."

PDSZ: Nem igaz, hogy oltásellenesek lennének a tanárok

Saját felméréssel cáfolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormányt: szerintük nem igaz az az állítás, hogy a vakcinafelvételi hajlandóság mindössze 26 százalék lenne a pedagógusok körében. "A pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya."

Vásárolj vírusírtót, de a költségét te állod

A csodálatosan kerek történet itt még nem ér véget, ugyanis a mindenható magyar állam mindenható és arctalan tekintetes hivatalnokai azt is kitalálták, hogy mire van joga a tanároknak, amikor a saját pénzükön vett gépeiken, a saját pénzükből vett szoftvereken látják el a munkahelyi feladataikat.

"Kiköti például, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, aminek költsége természetesen a foglalkoztatottat terheli. Előírja, hogy készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Ez mind téged terhel."

- írják, majd kiderül, hogy még ez nem is a legpikánsabb része az ügynek. A kormányzati elképzelések szerint ugyanis az ellenőrzés során

"Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató".

- magyarul minimum három idegen pislog majd az amúgy is legendásan jól fizetett tanárok saját költségén vett gépére.

A megállapodástervezet szerint a tanár tudta nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés. Azt ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de akkor, ha "a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma".

"Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy  megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken."

- olvasható a szakszervezet közleményében, ám a mindenható magyar állam mindenható, arctalan és nagyon kíváncsi hivatalnoka azért hagyott saját maga számára egy kiskaput:

"A mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. 

Vagyis magyarra lefordítva: a pedagógusok semmilyen személyes adata nincsen biztonságban, amennyiben elfogadják ezt a megállapodástervezetet. 

Természetesen kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, eddig nem érkezett válasz tőlük, de amint válaszolnak természetesen azt is közöljük.

Szólj hozzá!

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.

Haragosa telefonszámával hirdetett szexuális szolgáltatást

Zaklatás miatt egy év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Napos, gomolyfelhős idő lesz szerdán

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

Választási plakátoknak látszó nem választási plakátok lepték el Szombathelyt

Vajon mit szól majd a hatóság a gyógyászati fű legalizációjáért lobbizó hirdetésekhez?