A győri polgármester és a szeszgyár is reagált a Mosoni-Dunába ömlő barnás folyadék ügyében

Papp László Tamás 2021-03-11 14:24:00
Bárány István független önkormányzati képviselő videója és fotói alapján tettünk fel nekik kérdéseket.

„Továbbra sem lehet minden rendben a szeszgyár környezeti kibocsátásaival. A természetes víztől erősen különböző Mosoni Dunába ömlesztést rögzíthettünk, amit a felügyeletnek is jeleztünk”

– írta Facebook-bejegyzésében Bárány István független önkormányzati képviselő, amelyről tegnap mi is beszámoltunk.

Ismét gond lehet a győri szeszgyárral?

„Továbbra sem lehet minden rendben a szeszgyár környezeti kibocsátásaival. A természetes víztől erősen különböző Mosoni Dunába ömlesztést rögzíthettünk, amit a felügyeletnek is jeleztünk" - írta Facebook-bejegyzésében Bárány István független önkormányzati képviselő. Dézsi Csaba András polgármester a portálunknak adott január végi interjúban arról beszélt: a probléma megoldódott. „A megállapodás után egy alkalommal volt még bűz.

A győri önkormányzatnál érdeklődtünk, milyen intézkedést igényel (igényel-e intézkedést) a részükről a Bárány István által bemutatott helyzet?

„Természetesen igényel intézkedést. A közeljövőben sor kerül a helyszínbejárásra a Pannon-Víz Zrt. illetve a szeszgyár illetékeseinek részvételével, ugyanis a legfontosabb egyeztetni ezeket a problémákat, amiket mi is észrevettünk ezzel kapcsolatban. Számunkra is fontos, illetve a lakosság számára is fontos. Erre kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen ezt nem lehet az íróasztal mögül megoldani” - mondta az ügyről Dr. Dézsi Csaba András polgármester.

„Legutóbbi levelei óta sok feladatot elkezdtünk megvalósítani és várhatóan a korábban közölt időpontokra a fejlesztésekkel el is készülünk. Zajvédő fal, szagcsökkentés, szagtérkép, mind folyamatban vannak. Amint ezek elkészülnek, jelezzük a sajtó nyilvánossága felé is”

– válaszolta Kolos Gábor, a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. vezérigazgatója.

„Havonta több lakossági bejelentés is érkezik, Bárány Úr és mások is jeleznek nekünk és a felelős hatóságoknak is a működésünkkel kapcsolatos lehetséges problémákat. Ezeket magunktól és a hatóság kötelezésére is kivizsgáljuk és szükség szerint  a hibát elhárítjuk. Ezután a hatóságok a megtett intézkedéseket ellenőrzik és ha kell további lépésekre köteleznek bennünket”

– tette hozzá a cég vezetője.

Tavaly ősszel végigkövettük, hogy lett ügy a szeszgyár szagából, s miként kezdődött a cikkeink után intézkedés. Először az hangzott el Kolos Gábor vezérigazgató részéről, hogy „a szagnak nincs olyan mértékegysége, mint a zajnál a decibel. Igazából nem mérhető, nincs is rá előírás vagy szabály, így egy adott szaghatás erősségének megítélése szubjektív. Ez nem olyan, hogy ráállok a mérlegre, és látom: mennyit híztam vagy fogytam. Mi nagyon örülnénk, ha lehetne egzaktul, tudományosan mérni a szagok intenzitását. De jelenleg nem tudunk erre objektív szakvéleményt kérni.”

Hallgatástól a tagadáson át a cselekvésig: hogy változtak az álláspontok a győri szeszgyárügyben?

Kezdjük azzal, hogy - mint azt Pintér Bence kollégám a legutóbbi publicisztikájában leírta - a szeszgyári szagokkal kapcsolatban évtizedek óta az volt Győrben az uralkodó hivatali, tulajdonosi álláspont, hogy „hát ez már száz éve így van", „ezzel nem lehet mit tenni", „micsoda problémáitok vannak!", „értsék meg végre a nyavalygók, hogy a városban büdös van, költözz falura!"; Való igaz, hogy a szeszgyár 1884 óta működik, így a szag szinte folyamatosan jelen volt.

Ezt követően, október 8-án jelent meg riportunk folytatása, melyből egyértelműen kiderül: a szagok igenis mérhetőek, erre van eszköz, mértékegység, illetve hatályos jogszabály. Idéztük az erre vonatkozó, 2020. január 1-én hatályba lépett rendeletet, illetve a korábbi, 2010-es szabályozást, valamint a szagmérés módját, amelynek lényege:

„A szagmérésre alkalmazott berendezés (olfaktométer, 1. ábra) gyakorlatilag nem más, mint egy precíziós gázkeverő készülék, amelynek az „érzékelője” az emberi orr. A vizsgálandó bűzös levegőt semleges referenciagázzal (ez lehet tiszta, szagmentes levegő, vagy oxigéngáz) hígítják egyre csökkenő mértékben mindaddig, amíg a mérő személy a detektálásra kiképzett orrmaszkban megérzi a szag megjelenését. A csökkenő mértékben történő hígítás kiküszöböli az orr „elfáradásának” lehetőségét” 

Utána már arról szólt a hír: a cég elkészítteti a környék szagtérképét ötven ponton vett szagminta segítségével, ami a szakembereknek további támpontot ad a megoldandó feladatokhoz – derült ki. Tehát alig két hét alatt bebizonyosodott: a szagok nemcsak mérhetőek, de lényegében meg is szüntethetőek, vagy legalábbis drasztikusan csökkenthetőek.

Kíváncsian várjuk a folyóba ömlő folyadékkal kapcsolatos fejleményeket, s amint tudunk, beszámolunk róla.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.