Nem igaz, hogy csak beteg fákat vágtak ki a győri fürdőnél - állítja a környezetvédelmi szakember

Papp László Tamás 2021-02-02 11:44:22
A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa a fürdőfejlesztés miatti fakivágásokról írt.

A győri fürdőfejlesztés fakivágásainak tanulságai címmel posztolt a Győr összefog Facebook-csoportban Lajtmann Csaba, Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. A témáról korábban portálunk is beszámolt.

Fakivágással indult el a győri élményfürdő fejlesztése

Mint arról nemrég írtunk: elindult a győri élményfürdő fejlesztése, aminek kapcsán egyelőre sem Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz), sem Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő nem mondta el kérdéseinkre, hogy egészen pontosan miért is drágult meg az eredeti 8,5 milliárd forintról 21,3 milliárd forintra.

„Eltelt egy hét a fakivágások óta, és ugyan a kivágás alapjául szolgáló iratokat nem sikerült megismernünk, a város lépett, a polgármester után az önkormányzati sajtó is arról tudósít, hogy a beteg fákat vágták ki. Szerintünk ez nem igaz, a parkolóban egészen biztosan nem, de a fotók alapján a fürdő területén sem. Az új polgármester mellett újjáalakult környezetvédelmi bizottság külsős civil tagjától megkaptuk, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel, mikor végre itt egy városvezetés, amely nyitott az együttműködésre” – írja Lajtmann Csaba. A szakember fotókat is mellékelt a bejegyzéséhez:

Fotók: Lajtmann Csaba

 

„Félreértés ne essek, az, hogy egy közcélú fejlesztés érdekében fákat vágnak ki, nem bűn. Az viszont, hogy ezt úgy tűnik megalapozatlanul, koncepció nélkül teszik, elkeserítő. Az is szomorú, hogy nagyon sokan vannak, akik úgy gondolják gyurcsányista, ellenzéki szócső az, aki a városvezetéstől eltérő véleményt képvisel és elkeseredik az egészséges fák kivágása láttán” – teszi hozzá.

„Bár ígéretet mind a környezetvédelmi bizottság elnökétől, mind a fakivágásokért felelős városi munkatárstól kaptunk, hogy megismerhetjük a fejlesztés környezetalakításnak terveit, idáig ezt nem tehettük meg. (Ha meglesz, frissítjük az albumot). A nyilvánosan elérhető útépítési engedélyből kiderül, hogy „A közlekedési létesítmények építése fa kivágását teszi szükségessé. A fakivágási engedélyt a kivitelezési megkezdése előtt meg kell kérni. A fapótlást a beruházás terhére végre kell hajtani.” A fakivágást a város munkatársának telefonos tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári önkormányzat engedélyezte, miután a beruházó Győr városa, így ez ügyben nem járhatott el” – állítja Lajtmann Csaba.

Persze lesz fapótlás is, a 68 kivágott helyett 110. Ez sok, vagy kevés? Néhány éve körbejártuk a hazai önkormányzati gyakorlatot. Sajnos a szabályozás nagyon rossz, egy élete teljében lévő faóriást egy csenevész suhánggal is lehet pótolni akár egy másik településen is. Sajnos a környezeti szempontból elfogadható megoldások, ahol a kivágott fák ökológia szolgáltatásait (por-, szén-dioxid megkötés, oxigén termelés, stb.) veszik figyelembe, és azt helyben próbálják pótolni, még nagyon ritkák. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivágott kifejlett fát nem egy vagy két csemetével, hanem akár öttel vagy tízzel pótolják – mutat rá a szakértő.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.